woensdag 24 juni 2015

bloemkoolpizza

Bereiding
Dit recept stond al een tijdje op ons to-do lijstje. Koolhydraatarm en gezond, maar minstens net zo lekker als de ongezonde variant; dat wíl je toch gewoon? Een echte aanrader, maar neem er wel de tijd voor, want dit recept is niet zozeer moeilijk te maken, maar heeft door de baktijd wel een lange bereidingstijd. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat! Perfect voor de zondagmiddag of wanneer je een dag thuis bent. En wat over is, neem je de volgende dag voor lunch. Ja echt, zo verantwoord is deze pizza!
Bereiding bodem
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Was in de tussentijd de bloemkool, snijd in roosjes en vermaal in de keukenmachine tot kruimels. Verdeel de bloemkoolkruimels evenredig over een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif in de oven. Bak zo'n 25 minuten en roer af en toe even door. Laat de kruimels minimaal een kwartier buiten de oven afkoelen en doe ze dan in een schone theedoek. Dit onderdeel is belangrijk, dus maak je er niet te makkelijk van af. Knijp zo hard als je kan, zoveel mogelijk vocht uit de kruimels. Herhaal dit meerdere keren, totdat er niet tot nauwelijks nog vocht los komt. Pas dan doe je de onstane bloemkoolpulp in een kom en voeg je het ei, wat verse peper en zout, eventueel een handje kaas (wel lekker, maar hoeft niet per se) en kruiden naar smaak toe (wij kozen voor oregano). Meng goed door elkaar en verdeel vervolgens het mengsel opnieuw egaal en lekker dun (!) over de ovenplaat. Een nieuw bakpapiertje is trouwens geen overbodige luxe, je wilt de bodem immers zo droog mogelijk houden. Plaats de bloemkoolbodem in de oven en bak opnieuw een klein half uur totdat deze al lichtbruin is. 
De tomatensaus
In de tussentijd kun je zelf heel eenvoudig een tomatensaus maken. Pureer 6 tot 8 bioligische tomaten met 1 teen knoflook en voeg daar een (flinke) tl sambal oelek, een scheutje olijfolie en wat gedroogde oregano aan toe. Het lijkt meer werk dan het is, maar nog makkelijker is natuurlijk een kant-en-klare biologische tomatenpassata. Kan ook, aan jou de keus. 
De toppingDe bodem neemt al aardig de vorm aan van een pizzabodem, maar het is  de topping die het 'm doet. Uiteraard kun je de pizza beleggen naar smaak. Denk bijvoorbeeld aan champignons, courgette, pepers, etc. Wij kozen voor de klassieker Pizza Margherita. Bestrijk de bodem met tomatensaus en verdeel daaroverheen de mozzerella. Bestrijk de randjes van de modem met een klein beetje olijfolie en plaats wederom 20 minuten in de oven (we zeiden het al, de meeste tijd gaat op aan baktijd, kun je in de tussentijd dus gewoon iets anders gaan doen). Eerlijk is eerlijk wij hebben 'm er na zo'n 17 minuten uitgehaald en wat verse basilicum én een handje pittige 30+ kaas over de pizza verdeeld. Geen must, maar wel lekker! 
Na 20 minuten even checken of de bodem hard en anders doe je hem er nog een paar minuutjes langer in. Elke oven is immers anders. Daarna is het een kwestie van de pizza voorzichtig aansnijden en overdelen over de borden! Heerlijk met een groene salade.
Eet smakelijk!



INGREDIËNTEN (2 PERSONEN)
1 bloemkool
1 ei
klein handje 30+ kaas (kun je ook weglaten)
gedroogde oregano, basilicum of Italiaanse kruidenmix
6 tot 8 biologische tomaten (of biologische tomatensaus)
1 teen knoflook
1 tl samba oelek
1 bol bio buffelmozzerella
paar bio cherrytomaatjes
paar blaadjes verse basilicum
Extra vierge olijfolie
peper, zout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print