zaterdag 25 februari 2012

een pracht van een poffert

Poffert is een ouderwets Gronings recept. Het is een soort cake, in een pofferttrommel. Dit lijkt op een tulbandvorm, maar is dan smaller en heeft een deksel. De boter en het suiker worden pas eventueel pas na het bakken gebruikt, en niet er voor, zoals bij een normale cake. Poffert kan als lunch gegeten worden of als een plakje krentencake bij de koffie, maar is van oudsher eigenlijk een warme maaltijd.


Wat heb je nodig?
  • Een hoge soeppan en een poffertpan
  • 3 a 4 eieren
  • circa een halve liter melk
  • 1 pond zelfrijzend bakmeel
  • rozijnen, stukjes appel, of gedroogde vruchtjes 
  • 1 zakje vanille suiker
  • snufje zout
  • Eventueel voor de saus: roomboter (en stroop)
Bereiden
Doe alle ingrediënten behalve de melk in een kom en roer dit met een houten lepel goed door elkaar. Melk beetje bij beetje toevoegen tot een stevig deeg is ontstaan. Het mag niet te vloeibaar zijn. Het is gemakkelijker om de vruchten e.d. pas nu erdoor te roeren omdat de andere ingrediënten dan optimaal gemengd kunnen worden. Vet de poffertpan in en bestrooi hem dun met paneermeel zodat de zijkanten en bodem bedekt zijn. Overtollig paneermeel uit de pan schudden. Dan giet je het deegmengsel erin en verdeel het gelijkmatig met de houten lepel. De pan mag niet verder dan de helft gevuld zijn, heb je teveel deeg dan heb je een kleinere maat poffert dan waar dit recept voor is en kun je het proces nog eens herhalen. De volgende keer kun je het recept dan van te voren eventueel halveren. Sluit de deksel goed af.



Je zet de Poffert-pan nu in een grotere pan met deksel. Deze wordt met water gevuld tot circa 2 vingers onder de rand van de Poffert-pan. Het water met het deksel op de pan aan de kook brengen daarna de warmtebron lager zetten zodat het door blijft koken. Nu kun je de Poffert exact 2 uur lang door laten koken, zonder er nog naar om te kijken. Na 2 uur haal je de Poffert-pan uit het water, deksel losmaken, omkiepen op een bord en je hebt een pracht van een Poffert. Erbij maak je een sausje door een pakje roomboter te smelten, daar stroop door roeren tot het er lekker uitziet. Dit giet je over de warme poffert en smullen maar.


meer beschrijvingen



Deze perfecte POFFERT is op 24-2-2001 gemaakt door REIN WASSCHERBereidingswijze
Je doet de zelfrijzend bakmeel in een kom en mix daar het zout en de vanille suiker door. Neem de 100 gram krenten en doe dit in een bakje met water, spoel ze grondig af en dep ze droog door ze in een droogdoek te leggen. Neem de helft van het melk en roer daar de 2 eieren door tot het niet meer sliert en voeg daarna de rest van het melk toe en ga dit even roeren. Pak de mixer met de deeghaken, schenk de melk bij het meel, mix dit tot een erg stevig en gladde substantie en voeg er dan de krenten en rozijnen bij. Mix dit er goed doorheen. Nu gaat dit in een met boter ingesmeerde poffertpan en deze wordt in een grote pan met koud water gezet, tot hij net de bodem raakt en niet meer drijft op het water. Breng dit aan de kook en laat het dan 2 uur lang zachtjes door koken met de deksel op de pan. Als de tijd is verstreken, wordt het uit het water gehaald en laat het dan nog 10 minuten afkoelen en haal dan de deksel van de poffertpan en keer het om op een groot bord. Snijd dit in stukken of plakken en serveer dit met roomboter en bruine basterd suiker.

 Men neme: 3 a 4 eieren - circa halve liter melk - 1 pond zelfrijzend bakmeel - rozijnen, stukjes appel, gedroogde vruchtjes o.i.d. - 1 zakje vanillesuiker -snufje zout

Dit alles tegelijk in een kom doen en goed door mekaar roeren. Melk toevoegen tot het een stevig deeg is, het mag niet meer echt vloeibaar zijn. Als je tijdens het roeren (met een houten lepel) een lamme arm krijgt, is het deeg waarschijnlijk juist goed.

Je neemt nu een Poffert-pan: kleine hoge pan met een gat in het midden, als een tulband vorm maar dan hoger en smaller. Op de Poffert-pan hoort een deksel, dat je met 2 klemmen vastzet, daarmee de pan waterdicht afsluitend. De pan wordt ingevet aan de binnenkant, dan paneermeel daarop strooien, tot de zijkanten en bodem lichtjes ermee zijn bedekt. Overtollig paneermeel eruit schudden. Dan giet je het deegmengsel erin. Deksel goed sluiten.
Je zet de Poffert-pan nu in een grotere pan met deksel. Deze wordt met water gevuld tot circa 2 vingers onder de rand van de Poffert-pan. Het water aan de kook brengen, deksel erop, en dan kun je dit zo exact 2 uur lang door laten koken, zonder er nog naar om te kijken. Na precies 2 uur haal je de Poffert-pan uit het water, deksel losmaken, omkiepen op een bord en je hebt een pracht van een Poffert.

1 opmerking:

  1. helemaal de fout ingegaan met dit recept.
    Van de EGA mag je maar 15 gram meel per dag. Dat betekent dus dat ik eigenlijk 1/40 plakje van de poffert had mogen hebben. Oftewel 1/3 stuk van een plakje. Bijzonder weinig. Al blijft de poffert bijzonder lekker. En houden we 'm er zeker in hier in de familie.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print