zondag 1 juli 2012

melkmoes

Vanavond heb ik melkmoes gegeten. Ook wel kruudmoes genoemd.
Helemaal fout dus volgens de EGA zag  ik toen we het recept erbij zochten.
Melkmoes mag ik dus alleen 's-morgens bij het ontbijt eten - vanwege de gort -
maar dan heb ik niet zo'n trek in moes.


Ingrediënten
  • 250 gram mager gerookt spek
  • 1 grove metworst (250 gram)
  • 1 liter gortepap (uit beker kant en klaar of liter zelfgemaakte gortepap)
  • 200 gram grote blanke rozijnen
  • 3 of 4 takjes kervel (melkmoesgroente)
  • 6 á 7 bieslooksprieten
  • 1 blad zuring
  • karnemelk

Zo maak je dit gerecht: Was de kervel, zuring en bieslook en snijd deze zeer fijn. Kervel zonder de steeltjes. Was en wel (± 10 minuten) de rozijnen. Breng in een pan ongeveer 1/2 liter water aan de kook en laat hierin het spek, metworst, melkmoesgroenten en rozijnen ca. 30-45 minuten koken. Voeg tenslotte al roerende de gortepap toe en laat alles nog even koken. Naar wens karnemelk toevoegen ± grote mok. Blijf voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat de melkmoes nog een kwartiertje doorgaren of afkoelen.  Voor het opdienen het spek en de worst in stukken snijden en uw heerlijke  maaltijd is klaar!


Tip van Top:
Lekker fris op een warme zomeravond.  Eventueel kun je er apart stroop bij serveren. 


Meer info:
kervel, of melkmoesgroente kan absoluut niet tegen nachtvorst. . Kervel is echt een zomergroente. Vroeger groeide het bijna bij iedereen in de tuin, vanwege de melkmoes. Wie op internet melkmoes opzoekt krijgt verschillende recepten. Met of zonder worst, spek, stroop en bruine bonen. Het wordt vooral gegeten in de provincies Utrecht, Gelderland en Overrijsel en wordt elders ook wel kruutmoes genoemd. Melkmoes kan warm, lauw en koud worden gegeten en heeft qua dikte iets weg van stevige erwtensoep. Boeren namen het vaak mee naar het land. Een typisch boerengerecht dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print