maandag 13 februari 2012

snert met kip. Ja met kip!



De recepten voor erwtensoep maar eens uitproberen vandaag. Al heb ik zo'n donkerbruin vermoeden dat ze niet te vergelijken zijn met de heerlijke zelfgemaakte snert van oma (en de slager hier). 
Ik bedoel, als je altijd echte Erwtensoep eet, die stijf staat van het varkensvet en die de hele dag moet sudderen en doorgeroerd moet worden, waarom zou je dan wat anders willen? Maar goed, dat is precies het antwoord natuurlijk: als je gewoon een lekker soepje wilt maken met wat minder vet of in wat minder tijd, dan maak je een EGA-erwtensoep met (split)erwten. Je moet het eindresultaat denk ik niet vergelijken met oma's versie met varkensvlees (krabbetjes): deze soep staat geheel op zichzelf. Hieronder mijn combinatierecept. De pan met soep staat nu op. Maar eens kijken hoe het (erwtensoep met kip) gaat  smaken. 

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 500 groene erwten
  • 2 liter water
  • 500 gram erwtensoep groentepakket (met ui, prei, winterpeen)
  • 1 knolselderij
  • 250 gerookte kipfilet in blokjes of reepjes + 150 gram kipreepjes
  • snufje rookzout
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 bouillonblokjes tuinkruiden en 2 maggiblokjes
  • zout en peper en evt. kerriepoeder en evt. citroensap?

Bereiding:
pan met water en spliterwten opzetten. Dan het groentepakket, knolselderij en stukjes/reepjes kip erbij in de pan met 2 laurierblaadjes, de bouillonblokjes en de kruiden. Zo'n 2-3 uur op laag vuur zetten en (tussentijds) blijven roeren. Tot slot eventueel pureren.

Heb nog 1 vraagje eigenlijk .... 
Moet ik echt 1/4 van die hele pan opeten?

Tip van Top:
Doe er voor de anderen aan tafel gewoon een lekkere vertrouwde rookworst bij.


Ingrediënten EGA-erwtensoep op de snelle wijze (voor 1 persoon)
  • 125 g (dop)erwten 
  • 125 g roerbakgroente naar keuze 
  • naar smaak bouillonpoeder 
  • kerrie 
  • rookzout
Pureer met staafmixer de erwten in 250 cc water. Roerbak de groente en kerrie. Voeg de erwtenpuree, bouillonpoeder en een snufje rookzout toe. Even goed doorwarmen. Dit zijn alle verplichte groente van de dag. 

Tip van Top: 
Doe er 40 gram (ongekookte) vermicelli + 100 gram kipfilet bij = Diner



Echte Hollandse erwtensoep


Bereidingstijd: 55 Minuten
 Ingrediënten:
  • 1 doos HAK Spliterwten á 500 gram (gebruik voor dit recept 250 gram van de inhoud)
  • 1 liter water
  • 1 schouderkarbonade (ca. 150 g)
  • Stukje doorregen spek (ca. 100 g)
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 100 g knolselderij
  • 100 g wortel
  • 1 geschilde aardappel
  • 1 rookworst (250 g)
  • 1 eetlepel selderieblad
  • peper en zout
Bereiding:
  • Was de HAK Spliterwten en breng ze samen met de karbonade en het spek aan de kook
  • Tip: breng de spliterwten langzaam aan de kook (ca 25/30 minuten)
  • Schep tijdens het koken het gevormde schuim eraf
  • Laat het met deksel op de pan (af en toe omroeren) ca. 1 a 2 uur zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn
  • Snijd ondertussen alle groenten en de aardappel in stukjes
  • Schep de karbonade uit de soep, verwijder het bot en snijdt het vlees in stukjes.
  • Voeg alle groenten, de aardappelblokjes, de rookworst en het vlees toe aan de soep en laat het geheel ca. 30 minuten zachtjes koken (af en toe omroeren).
  • Haal de rookworst en het spek uit de soep en snijd het in plakjes
  • Breng de soep op smaak met peper en zout
Eet smakelijk!
Bent u vegetarisch? Dit recept is ook heerlijk zonder vlees en met extra groenten en aardappel!


1 opmerking:

  1. De soep is klaar. Ik vind 'm lekker (vertrouwd) smaken. En weet je ... morgen is 't ie nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print