donderdag 16 april 2015

Witlofsalade met ham en kaas

Een van mijn favoriete ‘gewone’ gerechten is witlof met ham en kaas uit de oven.  Vroeger hield ik al van gekookte witlof, dus toen ik voor het eerst witlof met ham en kaas at wist ik niet wat me overkwam ;-)
Inmiddels eet ik witlof 9 van de 10 keer met ham en kaas uit de oven, het blijft lekker.
Toen ik in Dageljikse Kost van Jeroen Meus deze salade met witlof, ham én kaas zag wist ik dat ik hem (METEEN!) moest gaan maken. Witlof met ham en kaas maar dan dus niet uit de oven, maar in een salade. Ook heerlijk.
Witlofsalade met ham en kaas 02

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 4 plakken spek
  • 3 stronkjes witlof
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten
  • 200 gram belegen kaas
  • 1 sjalot
  • rozijnen
  • een hand veldsla
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheut appelsap
  • scheutje witte wijn azijn
  • lepel honing
  • peper en zout
  • scheut olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170ºC. Leg de plakken spek op bakpapier en bak dit in 10 tot 12 minuten krokant.
Maak ondertussen de dressing, mix de crème fraîche met appelsap, witte wijnazijn, honing, peper, zout en een beetje olijfolie.
Snijd de stronkjes witlof in halve ringen (eventueel verwijder je de bittere binnenkant, maar ik vind dat juist lekker). Snipper de sjalot en snijd de appel in fijne reepjes en meng dit samen met de dressing door de salade en voeg ook de veldsla erbij. Snijd het gebakken spek en de kaas in stukjes en strooi dit samen met de walnoten en rozijntjes over de salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print