vrijdag 28 september 2012

Kruiden ...

BASILICUM enigszins zoet, vol, mild kruidig, aromatisch. Lekker bij witte vis, kalfsvlees, kip, vis, schelp- en schaaldieren, groene salade, eieren, tomaten, pesto en andere pastasauzen BIESLOOK mild, ui-achtig vis, eieren, kaas, salades, cremesoepen, aardappelen BONENKRUID pittig, citroenachtig. Lekker bij gedroogde peulvruchten, snij- en sperziebonen, eieren, kaas, gegrild vlees, tomatensaus DILLE delicaat, anijsachtig. Lekker bij zalm, panharing, kalfsvlees, wortelen, komkommer, aardappelen, mayonaise, zure room, verse roomkaas DRAGON aromatisch, anijsachtig, verfrissend. Lekker bij kip, eieren, tomaten, bearnaisesaus KERRIEBLADEREN kruidige, ′kerrie′-smaak. Lekker bij Indiase curries, stoofpotten, soepen, vis, schelp- en schaaldieren en vullingen KERVEL delicaat, licht anijsachtig. Lekker bij vis, kip, omeletten, sauzen KORIANDER intens aromatisch, kruidig. Lekker bij Oosterse, Midden-Oosterse en Mexicaanse gerechten, wortelen, salades, yoghurt LAURIERBLAD aromatisch, pittig. Lekker bij soepen, bouillons, stamp- en stoofpotten, sauzen MARJORAAN of OREGANO zoet, aromatisch, pittig. Lekker bij gegrild vlees, kip, tomatensaus, eieren, kaas, kruidenolien en marinades MUNT sterk, zoet, fris. Lekker bij komkommer, aardappelen, erwten, kaas, meloen koude soepen, lamsvlees, yoghurt PETERSELIE fris, licht kruidig. Lekker bij eieren, vis, soepen, gevogelte, vlees ROZEMARIJN pittig, olie-achtig, aromatisch. Lekker bij lams- en varkensvlees, kip, brood, aardappelen SALIE aromatisch, iets bitter. Lekker bij varkens- en kalfsvlees, eend, gans, kalkoen, peulvruchten, eieren, ricotta, Parmezaanse kaas, risotto, pasta THIJM intens aromatisch. Lekker bij gebraden vlees en gevogelte, stoofpotten, bouillon, gebakken aardappelen VENKEL anijsachtig. Lekker bij vissoepen, varkensvlees, vis, eierenCAYENNE- of CHILIPOEDER kruidig, zeer scherp gemalen. Lekker bij Indiase, Mexicaanse, Cajun, Caribische en Creoolse gerechten, vis, bearnaisesaus
FOELIE zoet, geurig hele blaadjes of gemalen. Gebruiken als nootmuskaat GEELWORTEL warm, mild aroma, heel en gemalen. Geeft subtiele smaak en een kenmerkende gele kleur, in kerrieschotels, rijst, peulvruchtgerechten en chutneys GEMBER pittig, kruidig verse of gedroogde wortel, gemalen Oosterse en Indiase gerechten. Lekker bij kip, groenten vooral pompoen en wortelen, rabarber, meloen, taarten en koekjes JENEVERBES pittig, uitgesproken, geurend naar pijnboompitten. Lekker bij worst, varkensvlees, wild, pates en terrines, vooral van hertenvlees, kool, vullingen KANEEL zoet, vol, aromatisch stokjes of gemalen. Lekker bij Midden-Oosterse schotels, curries, vruchtendesserts, taarten, brood, melk- en rijstpudding, chocolade-desserts KARDEMOM pittig, citroen-achtig peulen, zaden of gemalen. Lekker bij Indiase en Midden-Oosterse curries, stoofpotten, pasteien, taarten, vruchtengerechten, vlugge broden KARWIJ aromatisch, sterk naar venkel geurend hele zaden of gemalen. Lekker bij gestoofd vlees, worst, kool, varkensvlees, zuurkool, brood, kaas, volle vruchtentaarten KOMIJN pittig, warm, aards hele zaden of gemalen. Lekker bij Indiase en Mexicaanse gerechten, varkensvlees, kip, lamsvlees, kaas, bonensoep, rijstpilafs KORIANDER zeer geurig, citroen-achtig hele bessen of gemalen. Lekker bij Indiase en Oosterse schotels, vlees, kip, zure vis, paddestoelen, brood, taarten, pasteien en puddingen KRUIDNAGEL sterk, zoet hele nagels of gemalen. Lekker bij ham, varkensvlees, zoete aardappelen, pompoen, kruidcake, appels MAANZAAD noot-achtig, zoet hele zaden of gemalen. Lekker bij brood, taart, pasteien, salades, koolsla, ciernoedels, sauzen voor vlees en vis en andere vruchten, bouillon, hachee MOSTERD pittig, heet hele zaden of gemalen. Lekker bij rund- en varkensvlees, kip, konijn, groenten, inmaakmengsels en smaakversterkers, sauzen en dressings NOOTMUSKAAT zoet, geurig hele noten of gemalen. Lekker bij gevulde pasta′s, vlees- en bechamelsauzen, spinazie- en aardappelgratins, taarten en koekjes, melkpuddingen en vla′s, bisschopwijn PAPRIKA iets pittig, zoet of heet gemalen. Lekker bij vlees en gevogelte, vooral Oost-Europese gerechten, eieren, groenten, roomkaas PEPER pittig, mild of heet bessen (korrels) of gemalen. Lekker bij vrijwel alle hartige spijzen en enkele zoete zoals met aardbeien en sorbets PIMENT lijkt wat op kruidnagel en kaneel hele bessen of gemalen. Lekker bij Caribische vleesschotels, wild, lamsvlees, uien, kool, kruidenazijn, gepocheerde vruchten, taarten, brood en pasteien STERANIJS warm, aromatisch, zoet-kruidig hele, gekneusde of gemalen zaden. Lekker bij gerechten in Oosterse, vooral Chinese stijl, varkensvlees, eend en kip, vis en schaal- en schelpdieren, marinades VENKELZAAD zoet, drop-achtig zaden. Lekker bij Mediterraanse vissoepen en stoofpotten, geroosterde vis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print