BASILICUM enigszins zoet, vol, mild kruidig, aromatisch.
Lekker bij witte vis, kalfsvlees, kip, vis, schelp- en schaaldieren, groene salade, eieren, tomaten, pesto en andere pastasauzen BIESLOOK mild, ui-achtig vis, eieren, kaas, salades, cremesoepen, aardappelen
BONENKRUID pittig, citroenachtig.
Lekker bij gedroogde peulvruchten, snij- en sperziebonen, eieren, kaas, gegrild vlees, tomatensaus
DILLE delicaat, anijsachtig.
Lekker bij zalm, panharing, kalfsvlees, wortelen, komkommer, aardappelen, mayonaise, zure room, verse roomkaas
DRAGON aromatisch, anijsachtig, verfrissend. Lekker bij kip, eieren, tomaten, bearnaisesaus
KERRIEBLADEREN kruidige, ′kerrie′-smaak.
Lekker bij Indiase curries, stoofpotten, soepen, vis, schelp- en schaaldieren en vullingen
KERVEL delicaat, licht anijsachtig.
Lekker bij vis, kip, omeletten, sauzen
KORIANDER intens aromatisch, kruidig.
Lekker bij Oosterse, Midden-Oosterse en Mexicaanse gerechten, wortelen, salades, yoghurt
LAURIERBLAD aromatisch, pittig.
Lekker bij soepen, bouillons, stamp- en stoofpotten, sauzen
MARJORAAN of OREGANO zoet, aromatisch, pittig.
Lekker bij gegrild vlees, kip, tomatensaus, eieren, kaas, kruidenolien en marinades
MUNT sterk, zoet, fris.
Lekker bij komkommer, aardappelen, erwten, kaas, meloen koude soepen, lamsvlees, yoghurt
PETERSELIE fris, licht kruidig.
Lekker bij eieren, vis, soepen, gevogelte, vlees
ROZEMARIJN pittig, olie-achtig, aromatisch.
Lekker bij lams- en varkensvlees, kip, brood, aardappelen
SALIE aromatisch, iets bitter.
Lekker bij varkens- en kalfsvlees, eend, gans, kalkoen, peulvruchten, eieren, ricotta, Parmezaanse kaas, risotto, pasta
THIJM intens aromatisch.
Lekker bij gebraden vlees en gevogelte, stoofpotten, bouillon, gebakken aardappelen
VENKEL anijsachtig.
Lekker bij vissoepen, varkensvlees, vis, eierenCAYENNE- of CHILIPOEDER kruidig, zeer scherp gemalen.
Lekker bij Indiase, Mexicaanse, Cajun, Caribische en Creoolse gerechten, vis, bearnaisesaus
FOELIE zoet, geurig hele blaadjes of gemalen.
Gebruiken als nootmuskaat
GEELWORTEL warm, mild aroma, heel en gemalen. Geeft subtiele smaak en een kenmerkende gele kleur, in kerrieschotels, rijst, peulvruchtgerechten en chutneys
GEMBER pittig, kruidig verse of gedroogde wortel, gemalen Oosterse en Indiase gerechten.
Lekker bij kip, groenten vooral pompoen en wortelen, rabarber, meloen, taarten en koekjes
JENEVERBES pittig, uitgesproken, geurend naar pijnboompitten.
Lekker bij worst, varkensvlees, wild, pates en terrines, vooral van hertenvlees, kool, vullingen
KANEEL zoet, vol, aromatisch stokjes of gemalen.
Lekker bij Midden-Oosterse schotels, curries, vruchtendesserts, taarten, brood, melk- en rijstpudding, chocolade-desserts
KARDEMOM pittig, citroen-achtig peulen, zaden of gemalen.
Lekker bij Indiase en Midden-Oosterse curries, stoofpotten, pasteien, taarten, vruchtengerechten, vlugge broden
KARWIJ aromatisch, sterk naar venkel geurend hele zaden of gemalen.
Lekker bij gestoofd vlees, worst, kool, varkensvlees, zuurkool, brood, kaas, volle vruchtentaarten
KOMIJN pittig, warm, aards hele zaden of gemalen.
Lekker bij Indiase en Mexicaanse gerechten, varkensvlees, kip, lamsvlees, kaas, bonensoep, rijstpilafs
KORIANDER zeer geurig, citroen-achtig hele bessen of gemalen.
Lekker bij Indiase en Oosterse schotels, vlees, kip, zure vis, paddestoelen, brood, taarten, pasteien en puddingen
KRUIDNAGEL sterk, zoet hele nagels of gemalen.
Lekker bij ham, varkensvlees, zoete aardappelen, pompoen, kruidcake, appels
MAANZAAD noot-achtig, zoet hele zaden of gemalen.
Lekker bij brood, taart, pasteien, salades, koolsla, ciernoedels, sauzen voor vlees en vis en andere vruchten, bouillon, hachee
MOSTERD pittig, heet hele zaden of gemalen.
Lekker bij rund- en varkensvlees, kip, konijn, groenten, inmaakmengsels en smaakversterkers, sauzen en dressings
NOOTMUSKAAT zoet, geurig hele noten of gemalen.
Lekker bij gevulde pasta′s, vlees- en bechamelsauzen, spinazie- en aardappelgratins, taarten en koekjes, melkpuddingen en vla′s, bisschopwijn
PAPRIKA iets pittig, zoet of heet gemalen.
Lekker bij vlees en gevogelte, vooral Oost-Europese gerechten, eieren, groenten, roomkaas
PEPER pittig, mild of heet bessen (korrels) of gemalen.
Lekker bij vrijwel alle hartige spijzen en enkele zoete zoals met aardbeien en sorbets
PIMENT lijkt wat op kruidnagel en kaneel hele bessen of gemalen.
Lekker bij Caribische vleesschotels, wild, lamsvlees, uien, kool, kruidenazijn, gepocheerde vruchten, taarten, brood en pasteien
STERANIJS warm, aromatisch, zoet-kruidig hele, gekneusde of gemalen zaden.
Lekker bij gerechten in Oosterse, vooral Chinese stijl, varkensvlees, eend en kip, vis en schaal- en schelpdieren, marinades
VENKELZAAD zoet, drop-achtig zaden.
Lekker bij Mediterraanse vissoepen en stoofpotten, geroosterde vis
Geen opmerkingen:
Een reactie posten