zondag 6 januari 2013

ragout



Dit weekend ragout (recept uit Telegraaf) gemaakt.
Ooit was geen kerstpakket compleet zonder op z'n minst een blikje ragout en een doos kant-en-klare pasteibakjes met kartonsmaak. Mijn eigen ragout met rijst was heel lekker, maar volgende keer kan de smaak wel wat pittiger. Dan doen we er een bouillonblokje bij. De tulband met rijst was leuk idee van Felix (zie krantenartikel hierboven) met de ragout daar in het midden. Het recept vind je hierboven als afbeelding. Omdat we toch ook in EGA-stemming moeten komen, gelijk even gegoogled naar een EGA-recept:

Ingrediënten:
  • 100 gram witte rijst klaargemaakt gewogen
  • 100 gram kipfilet 
  • 125 gram ui
  • naar smaak champignons
  • 1 stengel bleekselderij
  • naar smaak wortelrasp
  • 25 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 250 cc melk

Bereiden voor de roux:
15 gram bloem 
25 gram boter 
250 cc melk (of combi van kippenbouillon en melk)
Evt/ nog een bouillonblokje.

Maak de kip met peper en zout klaar in een antiaanbakpan.
Als de kip droog kookt elke keer een scheutje kippenbouillon toevoegen om de kip kleur te geven.
Uitjes en champignons bakken (evt ook klaarmaken met bouillon) en bij de kip doen.

De roux toevoegen
Als laatste voeg je de geraspte wortel en fijngemaakte bleekselderij (ik pureer hem zelf) toe.
Beetje ketjap Asin om de smaak een beetje te versterken.

IJsbergsla met rauwkost erbij en weer smullen geblazen

Maar op pagina 36 van het kookboek Koken met Karin (zonder pakjes & zakjes) staat een recept dat ik de volgende keer ga maken. Weliswaar zonder het scheutje slagroom ;-)



kip-champignon ragout slank, slank, slank 


0.5Print receptSLANKRECEPT, er zit weinig in en smaakt toch super lekker, handig voor als we het weer eens rustiger aan moeten doen met onze lijn. lekker bij rijst,pasta, brood of pasteitje. voor de romigere type´s onder ons kun je er altijd nog wat demi creme fraiche onder doen. smullen maar......Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g kipfilet
- 750 g champignons
- 1 liter kippenboullion (van kippenboullionblokjes)
- 2 dl water
- 2 maggieblokjes
- ciroensap
- zout
- peper
- 1 eetlepel verse bieslook
- allesbinder
- demi creme fraiche ( optie )

Voorbereiding

Kipfilet in blokjes snijden 1 cm bij 1 cm.
champignons schoonmaken en in 4 stukjes snijden.
1 liter kippenboullion maken.

Bereidingswijze

Kippenboullion aan de kook brengen en de kipfiletblokjes 2 a 3 min. hierin koken (niet langer anders worden ze taai, als je het niet vertrouwt, haal er dan een uit en snij hem doormidden, dan zie je wel of hij gaar is). doe de blokjes over in een vergiet en bewaar voor later.
koekepan met 1 dl water erin aanzetten op het fornuis, de champignons erbij, sprenkel er wat citroensap over en doe er wat peper en zout bij, zet het fornuis wat lager zodat de champignons eigen vocht vrijgeven en laat dit 15 min sudderen ( let op er moet dus juist meer vocht bijkomen ).
doe dan nog 1 dl water erbij en verkruimel de 2 maggieblokjes erboven. kippenblokjes erbij en de saus verdikken met allesbinder.
voor de liefhebbers nog wat demi creme fraiche ( naar eigen smaak ) erbij.
bestrooi met de bieslook. smullen maar.......

Serveertips

Lekker bij rijst, pasta, brood of pasteitje

  • kip-champignon ragout  slank, slank, slank
  • kip-champignon ragout  slank, slank, slank
  • kip-champignon ragout  slank, slank, slank

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print