vrijdag 31 augustus 2012

havermout taartbodem



Havermout lijkt misschien ouderwets, maar door zijn vele goede kwaliteiten helemaal van deze tijd! Pure havermout is rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium. Fosfor en magnesium zijn belangrijk voor de stevigheid van het skelet en helpen bij de energievoorziening.
Monchoutaart met havermoutbodem
Een heerlijke variatie op de bekende monchou-taartbodem van bastognekoeken: met geroosterde havermoutvlokken (eventjes in de koekenpan). De topping van gemarineerde meloenbolletjes maakt hem op en top zomers.
Ingrediënten
voor de bodem
200 g boter of margarine, gesmolten
150 g rietsuiker (STEVIA?)
200 g fijne, geroosterde? havermout
2 eierdooiers
voor de vulling en de topping
250 ml slagroom
100 g witte basterdsuiker
150 g monchou, op kamertemperatuur

1 (cantaloupe) meloen
1 el gembersiroop
1 zakje taartina à 12 g
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek de bodem van een dichte taartvorm van 24 cm Ø met bakpapier en bestrijk de randen met gesmolten boter.
Roer voor de bodem de suiker, de havermout en de eierdooiers door de rest van de boter en roer goed om. Giet het mengsel in de taartvorm, bak in 15-20 min. gaar in het midden van de oven en laat afkoelen.
Klop voor de vulling de slagroom stijf en meng de suiker door de monchou. Spatel de slagroom erdoor en strijk de vulling op de taartbodem. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Steek met behulp van een meloenbolletjeslepel kleine bolletjes uit het vruchtvlees van de meloen en marineer deze15 min. in een mengsel van meloensap en gembersiroop. Giet de bolletjes af maar vang het sap op. Laat de meloenbolletjes uitlekken en verdeel ze over de monchoulaag.
Bereid de taartina volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik hiervoor het overgebleven vocht, eventueel aangevuld met water. Bestrijk hiermee de bovenkant van de taart, laat opstijven en serveer direct.
Bereidingstijd: ± 45 min. + 3 uur koel- en marineertijd.
TIP VAN TOP
Deze bodem is in ieder geval EGA-proof en ook de meloenbolletjes zijn okee. Ik ga 'm eens uitproberen met magere kwark of Griekse yoghurt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

print